Арт Салон
Национално средно училище "София"

Изложба на ученици от Национално средно училище "София",

представяща РЕПЛИКИ от ,,Изкуството на Света на диска" на Тери Пратчет с илюстратор Пол Кидби,

бе открита на 14 септември 2017 г. в галерия "Арт салон" Перник.

Преподаватели: Анна Генчева и Ива Генчева

,Персонажите в творбите на Тери /Тери Пратчет/ бяха толкова истински, че да ги рисувам бе като да превеждам от реч в щрих. Творението на Тери е подкрепено от логика, която го прави достоверна, аз се стремя да постигна допълващ текста реализъм. А рисуването на такова огромно разнообразие от образи е страхотен кеф."

Пол Кидби

Фотограф: Андон Тацев


 
Галерия “Арт салон” Изложба на скулптора Христо Песев (1923-2000) и Петър Петров-Краклаков /1945-2016/

 

 

Художникът Петър Петров-Краклака е ярък представител на онази интелектуална прослойка от автори, които не робуват на предварително наместване в огромната територия на изкуството, а са единствено подчинени на впечатляващите протуберанси на своята дарба. Тази склонност обаче се нуждае от големи познания и упорито професионално майсторство.

Петър Петров завършва Художествената академия с отличие в ателието по приложна графика на проф. Поплилов - най-свободната територия по онова време. И веднага се заема да изгражда своята индивидуалност все по-далеч от удобните ниши на еднообразната задоволеност, докато след години работа той се издига до категорията на творците с възможности и високи постижения едновременно в няколко видове и жанрове. Това, което е характерно и го отделя от други автори, е разбирането и още по-важно, демонстрирането във висша степен на владеене спецификата на това, с което се заема в различните етапи на творчеството си. Неговите рисунки не са подготовки за скулптурни или графични творби. Те са самостоятелни до степен на авторска уникалност. Графиките в техника литография и монотипия представят зрял художествен свят. В тяхната структура е важна именно графиката на първо място и чак след това зрителят се замисля за кода на визуалното послание.

Художникът работи в тревожния диапазон на свободния импресионистичен и експресионистичен щрих и петно, изразяващи високо концентрирано идейно послание. По особен начин наративните внушения са ни поднесени с нерв като от нагорещен реотан. Всеки сантиметър от творбата ни приковава, вика ни, зове ни за внимание, изисква от нас подготвеност като зрители. А в същото време естетическото внушение е ясно и недвусмислено поради умението на художника да спре дотам, докъдето структурата значи нещо, без да навлиза в излишна иносказателност. Тази високо естетическа структура по естествен начин като че ли се прелива в сериите пластики на автора. При пластиката скулптурните обеми биват подчинявани на характерните лични намеси и работите стават обекти на нов вид моделиране, съчетание на монолитна „разбридана" форма - очевидна аналогия за клетъчното движение, за импулса в живия организъм, за безкрайната вибрация на живота, където начало и край са само условности. Това особено „разтапяне" на формите, изчезването им като контури от бронз, тръгващи от едно място и понякога стигащи пак до него, раздвижват въображението, зрителят се чувства обхванат от динамиката на творбата и забравя, че стои пред обективна неподвижност.

Внушението за страст, за динамична първичност, превъплътена с изискана естетичност, е големият успех на автора. Неговите пластики са апотеоз на времето, в което са правени. Те ни внушават чувството за напредък чрез мощността на обемите си, внезапно застинали в резултат само на едно пипане на инструмента на художника.

Металът, камъкът, стъклото, патинирането, пристъргването, продупчването, блясъкът, всичко, което може да е полезно за изявата, е в арсенала на художника. Едновременната използваемост не е задължителна, но също и пределът не е определен. Неговите пластики имат различно отношение от различна гледна точка, като че ли към вътрешното движение е належащо и външно обхождане за по-обхватна наслада и задълбочено възприятие. Цялостното творчество на Петър Петров-Краклака е един силен, пределно организиран импулс в колосалния формален обхват от рисунка, графичен знак, графика и скулптура, което е по силите само на малцина. Краклака е един от тях.

Иван Газдов

2010

Христо Песев в ателието

"Талантът е даденост свише, но скулптурата е и тежък труд, всекидневно занимание, гонене на върховете, които са скрити навътре. В камъка, в дървото, в човека. Христо Песев работи с майсторска амбиция, независимо какво мачкат ръцете му, дали създава отделни фигури или композиции, дали творбите ще бъдат от дърво, теракот, бронз или камък. Песев е художник, който работи в дълбочината на историческото време - от хайдутството и Възраждането до годините на съзиданието.

Насока на развитието му дава специализираното училище по дърворезба в Трявна. Негови учители са Цаньо Ангелов, ръководител на отдел "Резба", Димитър Друмев, преподавател по стилознание и рисуване. Тригодишният срок на обучение завършва, но училището не дава диплом за средно образование, а неговата цел е Художествената академия. Затова отива на конкурсни приравнителни изпити в Русе. В училището по вътрешна архитектура, създадено от чеха Вонрач, може да осъществи намеренията си. Специалността му е резба. Увлича го обаче скулптурата. Първото произведение, което реализира, е Христос. Изпълнен е върху словенски дъб и е поставен на немското гробище в Русе. Младият Песев е повлиян най-силно от великия Иван Лазаров и неговата знаменита скулптура "Те победиха". В края на обучението си той спечелва конкурс за резбарска украса на новострояща се църква в Русе и изпълнява проекта си сам.

След 9 септември 1944 г. настъпват дълбоки социални промени, развива се бурно икономиката. Христо Песев ентусиазирано се включва в създадения в Шипка от учителя Андрей Пънчев оркестър от 20 цигулки, две флейти и ударни инструменти. На самия 9 септември е сред посрещачите на освободените политически затворници. Отива в гвардейската дружина като доброволец за фронта. Командването отделя няколко младежи и ги изпращат в Школата за запасни офицери. Сред тях е и Христо.

През 1946 г. Христо Песев се явява на конкурс и започва да учи в Художествената академия

Тук всичко го примамва и разпалва мечтата му да израсне като творец. Иван Ненов ги учи на рисуване с темпера, големият Любомир Далчев им преподава скулптура. През третата година ги разпределят по специалности. Вече попада при професор Иван Лазаров. След неговата смърт една година и половина е при Михаил Кац. Дипломната си работа защитава при Иван Фунев. Темата е "Опълченците на Шипка", композиция от две фигури - опълченец и руски воин. Това за шипченеца, чийто роден дом е на триста крачки от храм-паметника с позлатените кубета, е нов шанс да се изяви като завършен творец. Скулптурата му и днес е във Военноисторическия музей в София.

Когато завършва академията, Христо Песев няма време и възможност да се изживява като свободен артист, да бохемства и да се радва на безгрижен живот. Не само че няма доходи, но и възпитанието, и насоката на изграждането му като личност са други. Веднага започва работа като учител. Преподава декорация и скулптура, оформя млади бъдещи художници и труженици в художествените занаяти. Имам пряко впечатление от училището, където е преподавал Песев, защото тук завърши внукът ми. Когато отиде в Неапол да учи в тамошната художествена академия, един преподавател му казал: "Какво да ви учим, Жоржо, вие в България сте учили всичко и методично."

Сега творби на Песен са притежание на Националната художествена галерия и галериите в Пловдив и Пазарджик, Варна и Русе, Разград и Силистра, Казанлък и Шипка. Песев е представен в колективни изложби в Москва, Берлин, Варшава, Прага и Будапеща. Той е един от щедрите дарители. Това най-добре знаят галериите в Казанлък и Шипка. Художникът е подарил на Казанлък 111 скулптурни творби от камък и дърво..."

Националното духовно присъствие на скулптора Христо Песев (1923-2000).

Георги Георгиев, в."Дума", бр.77, 2014


 
ИЗЛОЖБА НА УЧИТЕЛИ В АРТ САЛОНА

На 18 май учители художници  от Перник откриха изложба в галерия "Арт салон".

Експозицията е традиционна  и показва най-интересното, създадено от творците, посветили се на преподавателска работа.

 

Свои творби  показват Валентин Топалов, Богомил Благоев, Мариела Ивайлова, Елисавета Владимирова, Даря и Сашо Евтимови, Елена Темелкова, Снежана Велинова и др.

Перник има традиции в обучението по изобразително изкуство не само в училищата, но и в множество школи, които събират млади таланти в културни институти.

Публикуваните картини са на художниците Снежана Велинова, Валентин Топалов, Сашо Евтимов, Богомил Благоев, Елена Темелкова, Мариела Ивайлова и Георги Кьосев.

Фотограф: Андон Тацев

 
ВЕЛИКДЕН В АРТСАЛОНА

Великденска изложба на 18 пернишки художници отвори врати в галерия „Арт салон”.

В експозицията са наредени тематични творби – икони, храмове и природни пейзажи, които са свързани с пролетта. Почитателите на художественото творчество могат да се докоснат до  дървопластика и стъклопластика, керамика и бижутерия.

На откриването на експозицията присъства кметът на Община Перник Вяра Церовска и нейният заместник Севделина Ковачева.

Блестящите творби са дело на Боян Ангелов, Боян Александров, Даря и Сашо Евтимови, Василка Златанова, Константин Константинов, Румен Тошев, Елена Темелкова, Снежана Велинова, Елза Крумова, Ромео Гигов, Васил Добренов, Димитър Галчев, Методи Петков и Ѝоана Николова.

В експозицията се присъединяват и младите автори Кирил Богданов и Изабел Топузова.

„Цветната изложба е посветена на светлите великденски празници и ще остане наредена до края на месеца”, сподели директорът на Художествена галерия  Елена Темелкова и пожела на всички много здраве и радости.

https://www.facebook.com/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA-738661072871435/

 
"ТЯ" В АРТ САЛОНА

 

Тя - вечната и святата, съпругата и майката, музата и вдъхновителката на всичко живо. Божественият творец на красота.

От 15 март. картини на пернишки художници, посветени на Жената, може да видите в галерия "Арт салон".

Изложбата е едно усещане за жена, което движи живота със цялото очарование и философия на любовта, светлината и творчеството, издигнати високо над сивото ежедневие и низшите пристрастия. Дами канят, но и мъжкото присъствие на участниците в тази експозиция завършва пълнокръвния  образ на жената във всичките й мартенски превъплъщения в този празничен дамски месец.

Художниците са представени с творби в различни техники – масло върху платно, акрил, графика, икона.

Участват авторите: Елена Темелкова, Снежана Велинова, Силвия Топалова, Мариела Ивайлова, Василка Златанова, Даря Евтимова, Изабел Будинова, Сашо Евтимов, Китан Китанов, Евтим Постолов и други.

 

Мариела Ивайлова е една от най-известните пернишки художнички - майстор на натюрмортите с цветя и слънчогледи. Научила стотици талантливи деца да рисуват и да обичат изобразителното изкуство.

Изложбата бе открита от Валентин Топалов - председател на Представителството на СБХ - Перник.

Представените живописни платна са израз на емоционална връзка и преклонение пред природата – творец и вдъхновител, чийто достоен представител е Жената.

Фотограф: Андон Тацев

 
СЪВРЕМЕННА ЧЕШКА БИЖУТЕРИЯ

На 20 февруари в Арт салона на Художествена галерия - Перник, бе открита уникална колекция на съвременна чешка бижутерия, която е световно известна.

Изложени са  накити, както на запазени традиционни марки, така и на съвременни дизайнерски къщи. Част от експонатите са изработени от студенти.

Експозицията е мобилна и се реализира по проект на Чешките центрове, Музеят на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Министерството на външните работи на Чехия.

За откриването й дойдоха посланикът на Република Чехия в България Душан Щраух и директорът на Чешкия център в България Катерина Хуртаева.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 1 от 8