интериор

„BLUES & PICTURE” ДАНАИЛ АТАНАСОВ

  • Предишна
  • 1 of 3
  • Следваща

„BLUES & PICTURE” се нарича поредната живописна изложба на художника Данаил Атанасов, открита на 6 януари 2017 г. в ХГ"Кракра".

Въпреки минусовите температаури и дълбокия сняг много приятели и почитатели на неговото творчество бяха дошли да го поздравят за поредната изява. Изложбата бе открита от председателя на Представителството на СБХ Перник Валентин Топалов. Художникът бе поздравен от Славчо Чанев - главен експерт "Култура" в Община Перник.

Данаил АТАНАСОВ е роден в Перник и живее и твори в родния си град и в чужбина. Има около 50 самостоятелни изложби в страната и зад граница, като негови платна са излагани в Берлин, Париж, Атина, Варшава, Тузла, Грайсфалт, Вашингтон и др.

Творбите му са притежание на Националната художествена галерия, музея „Барсело” – Майорка, музея „Оу Атона” – Минеаполис и частни колекции. Отличава се с индивидуалния си почерк в участията си в различни по характер прояви, пленери и симпозиуми в Полша, Гърция и др.

Той е учил живопис в София и специализира в Краков и Гданск – Полша.

Данаил Атанасов е от този тип художници, които отстояват модернистичния си възглед върху живописта и последователно развиват личния си стил.

Рисува абстрактни композиции, представляващи цветни музикални метафори. В живописните му търсения с включени флорални и геометрични елементи. Неговите творби са хармонични и красиви, но най-вече притежават съзерцателност и изразяват възглед за самостойността на живописния образ. Дори във фигуративните си работи той отстоява позицията на абстрактното мислене, като тази скрита дуалистичност е изразена най-вече в композициите с музикална тема.

Светът на Данаил Атанасов е свят на почти религиозно преклонение пред смисъла на живописта.

Миналата година той получи Голямата награда на СБХ от Зоналната изложба "Струма" в Перник.