Галерия Любен Гайдаров

МАГИЯТА НА „СУРВА АРТ”

  • Предишна
  • 1 of 5
  • Следваща

Часове преди официалното откриване на XXVI-я Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2017“ беше открита Общата художествена изложба „Сурва арт“ в зала „Любен Гайдаров”. Тя е свързана с маскарадните традиции в нашия район и е залегнала в постоянните събития за фестивала.

В настоящата експозиция участват около 80 творби на 42 автори, от които шест са гости от София, тясно свързани с духа на Сурва.

Работите са във всички жанрове на изящното и приложното изкуство - живопис, графика, скулптура, дърворезба, керамика, батик, текстилна пластика, смесени техники.

"Тази изложба е традиционна за пернишките автори. Те са закърмени с тази стилистика, живеят с този празник, горят с огньовете на Сурва" - каза директорката на Художествената галерия - Перник, Елена Темелкова. Присъстващите художници и гости бяха сърдечно поздравени от кмета на Община Перник д-р Вяра Церовска.

Залите на Художествена галерия - Перник, бяха широко отворени за посетители с удължено работно време през трите дни на фестивала.